OPTOELEKTRONİK ELEMANLAR

Posted in

Işık enerjisini, elektrik enerjisine veya elektrik enerjisini ışık enerjisine dönüştüren elektronik devre elemanlarıdır. Optik ve elektronik prensiplere göre çalışmaları nedeniyle bu isimle anılırlar.

Işığın Temel Özellikleri

a) Işık, insan gözü tarafından algılanabilen elektromanyetik bir yayılımdır.

b) Havasız, havalı, cam ve su gibi ortamlarda, değişik hızlarda ve dalga biçiminde yayılır.

c) 300 - 300.000.000 GHz (Giga Hertz)'lık ışık, gözle algılanabilir. (1 GHz = 10ిHz) d) Işık dalgası, PHOTON (Foton) denen, minik enerji paketlerinden oluşur.

Optoelektronik Elemanların Türleri

(Optoelektronik elemanlar işlevlerine göre üç gruba ayrılırlar)

1) Işığa duyarlı aygıtlar (sensörler) Kendilerine yönlendirilen ışık hüzmesinin etkisiyle, yapılarındaki elektron hareketi sonucu; direnç, voltaj gibi ışığın yoğunluğuna bağlı, elektriksel oluşumları sağlayan devre elemanlarıdır. Algılayıcılar ("duyarga" da denmektedir) fiziksel ortam ile endüstriyel amaçlı elektrik/elektronik cihazları birbirine bağlayan bir köprü görevi görürler. Bu cihazlar endüstriyel proses sürecinde kontrol , koruma ve görüntüleme gibi çok geniş bir kullanım alanına sahiptirler.

2) Işık yayan aygıtlar (yayıcılar) Renk maddesi katkılı P-N yan iletken ekleminden oluşan hücresine, harici bir DC voltaj kaynağından, elektrik enerjisi uygulanması sonucu, ışık enerjisi üreten devre elemanıdır. En tipik örneği LED'lerdir.

3) Işığı kullanan aygıtlar.

This entry was posted at 11:14 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the .

0 yorum